Lage_Waard_Geschiedenis

De wortels van onze scholengemeenschap liggen voor een flink deel in Dordrecht. Door de enorme groei van het Christelijk Lyceum te Dordrecht eind jaren ‘50 van de vorige eeuw werd er in Zwijndrecht (1962) en Papendrecht (1968) een dependance gesticht. Beide dependances werden later zelfstandige scholen: het Develsteincollege in Zwijndrecht (1965) en CSG De Lage Waard in Papendrecht (1972). De scholen vielen onder het beheer van de Vereniging voor Christelijk Algemeen Voortgezet en Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs in Dordrecht. De jaarverslagen van de drie scholen werden in één boekje uitgegeven en er was onderling overleg op allerlei gebied.

De ‘Christelijke Scholengemeenschap voor havo en atheneum De Lage Waard’ groeide sterk en de noodbouw werd verwisseld voor een stenen gebouw. Het nieuwe schoolgebouw was berekend op 1000 leerlingen en werd geopend in 1975. Het grootste aantal leerlingen werd bereikt in 1985, namelijk 1314. Er werden 9 noodlokalen bijgeplaatst. Ook personeel en schoolleiding groeiden in aantal. Na de start met een rector en één conrector waren er in de jaren ‘80 vijf conrectoren naast de rector.

In 1988 werd de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Papendrecht en omstreken opgericht. In 1989 volgde een bestuurlijke fusie tussen drie Papendrechtse scholen: De Lage Waard, Christelijke Scholengemeenschap voor havo/vwo, De Keijzerweerd, Christelijke Scholengemeenschap voor vbo en de Prins Bernhardschool voor Christelijk mavo.

In 1993 was er opnieuw een fusie waarbij ook De Molenwaard, Christelijke Scholengemeenschap te Alblasserdam was betrokken. De statuten werden gewijzigd en zo ontstond de huidige vereniging: de Vereniging voor Christelijke Voortgezet Onderwijs Alblasserwaard West, gevestigd in Papendrecht. Het gezamenlijk aantal leerlingen groeide van 1734 (in 1993) naar 1964 (in 2004). In 1993 werden de gebouwen in Alblasserdam afgestoten en in 1997 het gebouw van de mavo. Sinds 1997 is het volledige vmbo gevestigd aan de Burgemeester Keijzerweg. In 2004 werd het gebouw twee keer fors uitgebreid. Medio 2005 kreeg de locatie havo/vwo (Vijzellaan) acht nieuwe lokalen.

Op dit moment verzorgen we voor ongeveer 2000 leerlingen onderwijs verspreid over twee vestigingen: locatie havo/vwo (Vijzellaan) en locatie vmbo/mavo (Burgemeester Keijzerweg).