1. Hoeveel uur huiswerk krijg je in de brugklas?
Antwoord
Het verschilt natuurlijk per persoon hoeveel tijd je nodig hebt voor je huiswerk, maar in de brugklas heb je ongeveer 1 tot 1,5 uur huiswerk. Bij de opleidingen vmbo-basis en vmbo-basiskader krijg je in de les tijd om je huiswerk te maken en blijft het leerwerk over voor thuis. Tot de herfstvakantie krijg je studievaardigheidslessen tijdens het mentoruur. Je leert hoe je handig je huiswerk kunt plannen, hoe je het beste leert en hoe je tekst eenvoudig kan samenvatten. Na de herfstvakantie kun je tijdens het mentoruur aan je huiswerk werken, zo heb je thuis weer meer tijd voor andere dingen.
2. Hoeveel mentoruren krijg je per week?
Antwoord
In de brugklas heb je één klassikaal mentoruur per week en zie je jouw mentor natuurlijk ook bij het vak dat hij of zij geeft (meestal 2 of 3 lesuren).
3. Hebben jullie ook 2-talen onderwijs?
Antwoord
Onze school biedt geen 2-talen onderwijs, maar bij ons volg je op de locatie havo/vwo vanaf de brugklas wel Engels op Cambridge English niveau. Dit betekent dat je altijd examen doet op een hoog niveau Engels. Dat is handig voor een eventuele Engelstalige vervolgopleiding of voor als je later graag in een Engelstalig land wilt wonen en/of werken. Het examen doe je trouwens gewoon op school en is internationaal erkend door het Cambridge Exam Centre. Op de locatie vmbo/mavo kan je vanaf de 3e klas kiezen om Cambridge Engels te volgen als extra module.
4. Kan je ook gym als examenvak kiezen?
Antwoord
Op de locatie vmbo/mavo kun je gym ook als examenvak kiezen. Gym heet dan lichamelijke opvoeding ook wel LO2. LO2 is een keuze-examenvak op het vmbo en de mavo. Binnen LO2 ervaar je hoe het is om verder te studeren binnen de sector sport en of dit bij jou past of niet. Je ontdekt ook welke verschillende opleidingen er mogelijk zijn binnen deze sector. Leerlingen gaan tijdens de lessen LO2 niet alleen sporten, maar ook zelf lesgeven, sportdagen organiseren, een BHV diploma behalen én een scheidsrechtersdiploma behalen. Binnen de lessen is er een verdeling tussen praktijk en theorie. Hierin krijg je les in anatomie, trainingsleer en andere vakken als voorbereiding op en kennismaking met het mbo. Met een LO2 certificaat kan je gemakkelijk doorstromen naar een mbo opleiding zoals het CIOS. Op de locatie havo/vwo kun gym niet als examenvak kiezen.
5. Hoeveel uur gym krijg je in de brugklas?
Antwoord
Je krijgt standaard 3 uur lichamelijke opvoeding in de brugklas. Als je kiest voor ‘Meer sport’ op de mavo dan heb je nog 2 uur extra sport en sport je totaal 5 uur in de week. Volg je Talent XL vmbo? Dan hebben we een paar keer per jaar een extra sportaanbod. Dit zijn andere sporten dan tijdens de gymles. Je kiest hier vrijwillig voor. De uren vallen buiten je normale lestijd. Leerlingen die ‘Eigen Koers’ volgen op de locatie havo/vwo kunnen ook voor een sportproject kiezen en hebben dan ook 2 uur extra en totaal 5 uur sport in de week.
6. Is er ook een sportklas op de locatie havo/vwo?
Antwoord
Op de locatie havo/vwo is er in de klas 1 en 2 geen sportklas. Wij hebben wel iets dat er heel veel op lijkt. Je kunt bij Eigen Koers twee uur in de week kiezen voor een sport project. Je verdiept je dan gedurende een periode van zes weken in een sport bijvoorbeeld atletiek, fitness, dansen of klimmen en hebt dan totaal 5 uur sport in de week. Elke periode kun je weer kiezen uit drie of vier nieuwe sportprojecten. Vanaf de derde klas kun je wel kiezen voor de sportklas. Je gaat dan survivallen in de Ardennen, duiken, golfen, surfen en nog veel meer.
7. Hebben jullie ook een techniek-havo?
Antwoord
We hebben geen techniek-havo, maar bieden wel techniekprojecten aan bij Eigen Koers. 2 uur in de week kies je jouw eigen project. Op het gebied van techniek hebben we bijvoorbeeld ‘Bouwen met elektronica’, ‘Werken met hout’ en ‘Maak je eigen raket’.
8. Voor welke locatie moet ik kiezen als ik een mavo/havo-advies heb?
Antwoord
Als je een mavo/havo-advies hebt gekregen, ga je naar de mavo/havo-brugklas op de locatie vmbo/mavo. Na de brugklas ga je naar mavo 2 of naar havo 2. Allebei de opleidingen zijn een goede basis voor een vervolgopleiding.
9. Na hoeveel jaar kies je voor havo of atheneum?
Antwoord
Je start bij ons in de brugklas havo/vwo, na dit jaar krijg je van ons een advies welke opleiding het beste bij je past en start je in de tweede klas van de havo of het atheneum.
10. Hebben jullie ook Grieks en Latijn?
Antwoord
We geven geen Grieks en Latijn. Wil je deze talen volgen? Dan kun je het beste een gymnasium in de regio zoeken bijvoorbeeld het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht. Houd je van extra talen? Kies dan een module Chinees bij Eigen Koers of volg DELF (Diplôme d’Etudes en Langue Française) in de bovenbouw. Je krijgt extra kennis van de Franse taal en cultuur en bovendien is het voor je CV en toekomstige carrière een toegevoegde waarde.
11. Heb ik een laptop nodig als ik voor jullie school kies?
Antwoord
Bij ons op school werken we met laptops in de klas. De laptops zijn geen vervanging van het boekenpakket, maar een aanvulling hierop. Het werken met een laptop zorgt ervoor dat je interactief les krijgt en dat de lessen aantrekkelijk zijn. Ook kan een docent jou hulp op maat bieden. Zo krijg je gemakkelijk meer hulp, extra herhaling of meer verdiepingsstof. Bij aanmelding, ontvangen je ouders meer informatie over de aanschaf van een laptop. Meer informatie over de aanschaf van een laptop vind je ook hier.
12. Welke schoolspullen heb je nodig?
Antwoord
Op de middelbare school neem je veel spullen zelf mee. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat je nodig hebt:
- geodriehoek
- grote stevige tas met een grote ruimte voor je schoolboeken en wat kleine ruimtes voor dingetjes zoals je telefoon en je sleutels
- etui met inhoud: grijze potloden 2H en 2B, pennen, gum, markeerstiften
- schriften A4 of A5 lijntjes (voor verschillende vakken, minstens 6 stuks)
- schriften A4 ruitjes 10mm/1cm (minstens 2 stuks)
- passer
- rekenmachine type Casio FX-82 MS
- snelhechter (voor losse stencils)
- oordopjes met mini-jack plug (vak muziek)
- kaftpapier of rekbare boekenkaften
- gymkleren en gymschoenen (binnen en buiten, geen noppen)*
*voor leerlingen van de locatie vmbo/mavo zijn geen buitenschoenen nodig
13. Moet ik schoolboeken zelf betalen?
Antwoord
Schoolboeken worden door de overheid bekostigd. De leerboeken moeten weer in goede staat worden ingeleverd. Als er boeken niet of met schade worden ingeleverd, worden de kosten hiervan met jouw ouders/verzorgers verrekend. Naslagwerken als woordenboeken en atlassen worden niet door school verstrekt. Je kunt deze boeken zelf bestellen bij VanDijk (eventueel samen met artikelen zoals rekenmachine e.d.) of eventueel bij een andere leverancier.
14. Wat zijn de eigen schoolbijdragen?
Antwoord
In het begin van het schooljaar ontvangen jouw ouders een factuur voor de ouderbijdrage. De ouderbijdrage is vrijwillig. De ouderbijdrage bestaat uit twee delen: een vast basisdeel van € 30,- en een variabel deel van € 40,- Dit bedrag wordt jaarlijks in rekening gebracht. Een enkel bedrag wordt nog apart gefactureerd, maar dat geldt alleen voor zeer specifieke zaken als de sportklas. Ook de meerdaagse werkweek (vmbo/mavo) of buitenlandreis (havo/vwo) wordt apart in rekening gebracht.
15. Is de middelbare ‘meer zelfstandig’ dan de basisschool?
Antwoord
Op de middelbare school doe je inderdaad veel meer zelfstandig dan op de basisschool. Maar maak je geen zorgen, je kunt nog steeds om hulp vragen aan je docenten als je het nodig hebt. Het belangrijkste is dat je leert om zelf na te denken, te leren en problemen op te lossen. En daar helpen je bij als dat nodig is.
16. Welke nieuwe vakken krijg ik op de middelbare?
Antwoord
Je krijgt op de middelbare school nieuwe vakken die je nog niet op de basisschool hebt gehad. Je kunt hierbij denken aan talen zoals Duits of Frans. Maar ook aan natuur-/scheikunde en wiskunde. Sommige vakken heb je al wel op de basisschool gehad, maar noemen we hier anders. Een voorbeeld daarvan is gym. Dat noemen we LO (lichamelijke opvoeding).
17. Hoe zijn de docenten op de middelbare?
Antwoord
Onze docenten zijn heel aardig en behulpzaam. Ze leggen je dingen op een duidelijke manier uit, zodat je begrijpt wat ze bedoelen. Als je iets niet snapt, kun je dat altijd vragen; ze helpen je graag.
18. Wat is het verschil tussen rekenen en wiskunde?
Antwoord
Rekenen gaat over het leren van basisvaardigheden zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Wiskunde is een breder vak en gaat over meer dan alleen rekenen. Het gaat over het onderzoeken van patronen, vormen en hoe dingen werken. Wiskunde helpt je om te begrijpen hoe getallen en vormen samenwerken.
19. Zijn er excursies op de middelbare?
Antwoord
Minimaal één keer per jaar ga je met je klas op excursie. Bijvoorbeeld naar Nemo, de dierentuin, Geofort of de stad Ieper. Leerlingen van de bovenbouw gaan op reis naar het buitenland en op werkweek naar bestemmingen. Daarnaast ga je ook ieder jaar op schoolreis.
20. Hoe zorgen jullie ervoor dat ik de lesstof onthoud en niet vergeet na de toets?
Antwoord
Toetsen worden sowieso nabesproken, zodat je weet wat je fout hebt gedaan en waar je de volgende keer op moet letten of waar je nog meer aandacht aan moet besteden. Daarnaast komen in nieuwe hoofdstukken vaak ook weer onderwerpen uit vorige hoofdstukken terug. De lesstof die je moet onthouden, wordt meerdere keren behandeld of herhaald.
21. Wanneer word je uit de les gestuurd? Waar moet je naar toe als je uit de les wordt gestuurd?
Antwoord
De meeste leerlingen worden gelukkig niet vaak uit de les gestuurd. Als je je niet aan de regels van een docent houdt, ook niet na een waarschuwing, dan word je er wel eens uitgestuurd. Je moet dan naar de (verzuim)coördinator toe om een uitstuurformulier te halen. Je vult dat formulier in en je gaat huiswerk maken. Als de les is afgelopen, ga je terug naar de docent met je uitstuurformulier. Met de docent bespreek je wat er is gebeurd en hoe dit probleem kan worden opgelost.
22. Zijn smartphones toegestaan?
Antwoord
We hebben gemerkt dat de mobiel voor veel afleiding en onrust zorgt in de lessen. Ook tussen de lessen door wordt de mobiel veel gebruikt. Wij willen werken aan rust en concentratie in de les en ook aan de sociale omgang tussen leerlingen in de vrije momenten. De overheid heeft scholen vanaf 1 januari 2024 verplicht beleid te hebben om mobielvrije lessen te geven daarom heeft CSG De Lage Waard sinds januari een mobielvrije vrijdag in de week. In de pauzes zijn er bijvoorbeeld spelletjes beschikbaar. Natuurlijk zijn die ook beschikbaar op de andere dagen.
23. Wat maakt jullie school zo leuk? Waarin zijn jullie anders dan andere scholen?
Antwoord
Net zoals veel andere middelbare scholen kun je bij ons vmbo-basis, vmbo-kader, mavo, havo en vwo doen.
Op onze locatie vmbo/mavo krijg je al vanaf het eerste jaar 12 uur praktijklessen. Je werkt lekker met je handen werken en maakt kennis met alle verschillende profielen zoals Produceren, Installeren & Energie, Bouwen, Wonen & Interieur, Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen. Bij Meer mavo kies je één middag in de week je eigen projecten en ontdek je of je praktisch, technisch, ondernemend, creatief of zorgend bent. Ben je erg sportief? Kies dan voor de Sportklas hier krijg je vijf uur per week sport en maak je kennis met verschillende sporten, zoals: tennis, waterpolo, duiken, schaatsen en rugby.
Op onze locatie havo/vwo hebben we Eigen Koers. Bij Eigen Koers kies jij een paar uur per week je eigen vakken. Je kiest extra verdieping, kennismaking met een vak of beroep of extra ondersteuning. Je gaat dan bijvoorbeeld aan de slag met projecten zoals turnen en freerunnen, bouwen met elektronica, videobewerking en kunst. Op sommige scholen kun je Cambridge Engels (soms) als extra vak volgen. Bij ons op school is de Cambridge-lesstof verweven in al onze lessen Engels. Dit betekent dat je altijd examen doet op een hoog niveau Engels. Dat is handig voor een eventuele Engelstalige vervolgopleiding of voor als je later graag in een Engelstalig land wilt wonen en/of werken.
24. Doen jullie leuke dingen naast de lessen? Wat voor soort activiteiten zijn dat?
Antwoord
Zodra je bij ons op school komt, maak je uitgebreider kennis met jouw docenten, het gebouw en elkaar tijdens de kennismakingsweek. Je leert jouw klas in deze week snel kennen door allerlei spelletjes die we organiseren. Ook geeft je mentor je uitleg over het rooster, het plannen van je huiswerk en andere praktische dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld hoe je de weg vindt. Er zijn ook leuke activiteiten, zoals een sportdag, een speurtocht en talentlessen. Wedden dat je supersnel aan ons gewend bent en je thuis voelt bij ons op school?
Ook worden er elk schooljaar verschillende excursies en uitjes gepland. Zo zijn er extra sportlessen, met bijvoorbeeld wandklimmen. Gaan we met de derde klassen naar SnowWorld en in het vierde leerjaar ga je op werkweek naar Tsjechië, de Ardennen of Parijs. Tussendoor zijn er ook nog andere leuke activiteiten zoals de CKV-week, bedrijvenbezoeken of gewoon een dagje naar en pretpark.
Op de locatie havo/vwo ga je minimaal één keer per jaar met je klas op excursie. Bijvoorbeeld naar Nemo, de dierentuin, Geofort of de stad Ieper. Leerlingen van de bovenbouw gaan op reis naar het buitenland en op werkweek naar bestemmingen. Daarnaast ga je ook ieder jaar op schoolreis.
25. Hoe helpen jullie me om te kiezen welke vervolgopleiding ik kan doen?
Antwoord
Het kiezen van een vervolgopleiding is best lastig. Op school hebben we decanen; die helpen je bij het kiezen van bijvoorbeeld je vakkenpakket of profiel in de bovenbouw, maar ook bij het kiezen van je vervolgopleiding.
Tijdens jouw middelbareschooltijd werk je aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Je werkt aan opdrachten waardoor je ontdekt wat jouw kwaliteiten zijn. Op de locatie vmbo/mavo krijg je les in verschillende vakrichtingen bij ons op school: Bouw, Wonen & Interieur, Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen, Produceren, Installeren & Energie. Op de mavo zijn dat de meer mavo keuzelessen. Hierdoor leer je al een beetje wat wel of niet bij je past. Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten zoals excursies naar verschillende bedrijven, gastlessen, belevingsdagen, het leerlingennetwerkevent en de mbo keuzemarkt. In de derde klas loop je twee weken stage bij een bedrijf of organisatie die je zelf kiest. Zo ontdek je alvast of het beroep bij je past. Daarnaast heb je natuurlijk ook de gesprekken met jouw mentor en/of jouw decaan.
Op de locatie havo/vwo heb je binnen Eigen Koers uren voor loopbaanoriëntatie. Je volgt dan een aantal weken een module en maakt kennis met een beroep of vak. Zo leer je bijvoorbeeld onder leiding van een professionele filmmaker werken met een greenscreen en leer je hoe je animaties maakt. Of je zet met een microkrediet een eigen bedrijfje op. Ook maak je kennis met een beroep als architect en maak je een ontwerp voor een ruimte van de school. In de derde klas volg je een half jaar lang het vak LOB, dat helemaal gericht is op de keuze van je profiel en je vervolgopleiding. Met je mentor voer je ook gesprekken over je toekomst.
26. Kan ik hier stagelopen of aan speciale projecten meedoen?
Antwoord
Op onze locatie vmbo/mavo loop je in het derde en vierde jaar stage. Op de locatie havo/vwo hebben we projecten waar je ook veel praktijkervaring op doet zoals het project Happietaria, je zet dan met een aantal leerlingen een pop–uprestaurant op voor het goede doel.
27. Gebruiken jullie computers of andere technologie om ons te helpen leren?
28. Kan ik hier iets doen met wetenschap of kunst? Hebben jullie speciale programma’s?
Antwoord
Wij zijn een GLOBE Science School. Dit betekent dat het doen van echt wetenschappelijk onderzoek volledig in ons lesprogramma is opgenomen. Vanaf de brugklas doe je ieder jaar een onderzoek op het gebied van natuur en milieu samen met onderzoekers van onder andere NASA en Wageningen University. Je leert hoe je een onderzoek opzet en onderzoekt aan de hand een onderzoekcyclus bodem, water, atmosfeer en natuur. Ook leer je de verzamelde gegevens te analyseren om uiteindelijk een conclusie te trekken. Als je van school komt ben je dus al een junior wetenschapper 😉, leuk toch?!
Ook worden er op beide locaties bij Meer mavo en Eigen koers projecten gedaan waar je aan de slag gaat met kunst.
29. Zorgen jullie ervoor dat iedereen zich veilig voelt op school? Hoe doen jullie dat?
Antwoord
We vinden het belangrijk om een goede relatie met jou te onderhouden en een goede sfeer te creëren in de klas en in het schoolgebouw. Daarvoor is vertrouwen in elkaar de basis. CSG De Lage Waard heeft een anti-pestprotocol dat erop gericht is om te voorkomen dat het vertrouwen wordt geschaad. Als er toch een melding van pesten binnenkomt, volgen we altijd het stappenplan dat in het protocol wordt beschreven. Het protocol vind je hier. Er zijn ook vertrouwenspersonen in de school waar je altijd bij terecht kunt!
30. Als ik moeite heb met leren, krijg ik dan extra hulp? Waar kan ik terecht als ik vastloop?
Antwoord
CSG De Lage Waard biedt hulp voor leerlingen met Dyslexie, Dyscalculie, als je ziek bent of niet zo lekker in je vel zit. Maar ook als je het lastig vindt om te leren. Wil je hier meer over weten kijk dat even op deze pagina.