De toneelclub presenteert:
De Bokkenrijders
Ieder jaar maakt CSG De Lage Waard met haar leerlingen een toneelvoorstelling! Ook dit jaar is het weer zover op 16, 17 en 18 april presenteren wij met gepaste trots ‘De Bokkenrijders’. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!
Over de voorstelling
De Bokkenrijders – een verhaal over strijd en onrecht, hoop én de zoektocht naar gerechtigheid.
We gaan terug naar Westkapelle in de 18e eeuw. Een arm vissersgezin worstelt om het hoofd boven water te houden in een wereld waar de rijke elite genadeloos regeert. Hun leven neemt een dramatische wending wanneer ze betrokken raken bij de Bokkenrijders, een groep die zowel gevreesd als bewonderd wordt door de gemeenschap. De groep, bekend om hun spectaculaire overvallen op rijke landhuizen, wordt een symbool van verzet tegen de heersende klasse.
Achtergrond
De Bokkenrijders is gebaseerd op de legende van de Bokkenrijders. In de 18e eeuw was een deel van Nederland in de ban van een bende boeven en rovers die diefstallen en roofovervallen pleegden. De machthebbers uit de tijd schilderen hen graag af als een goed georganiseerde monsterlijke criminelenbende, maar eigenlijk gingen de Bokkenrijders stelen uit noodzaak. Er was veel armoede onder de bevolking, terwijl de rijkdom van de adel en grootgrondbezitters steeds groter werd. De Bokkenrijders werden door deze elite veel wreder voorgesteld dan ze eigenlijk waren. Die ‘grote rooftochten’ zouden vandaag niet eens de krant halen. Hun daden zijn zeker niet goed te keuren, maar dat gold ook voor de daden van Robin Hood.
De elite verspreidde allerlei praatjes en onwaarheden om de groep opstandelingen, die zich verzette tegen het onrecht en de armoede, in een kwaad daadlicht te stellen. Men beweerde dat de opstandelingen door de lucht vlogen op een bok en dat ze zich bezig hielden met duistere zaken. Zo kwam de groep aan de naam de Bokkenrijders. De groep besloot deze naam te gaan dragen als geuzennaam: ‘laat ze maar denken dat we dat doen, maar wij weten dat we ons inzetten voor de goede zaak; einde aan het onrecht.’
Thema’s
De thema’s in dit toneelstuk zijn: de kloof tussen arm en rijk, onrechtvaardigheid en onderdrukking. Het toneelstuk zet aan tot nadenken over de aard van verzet en de prijs van vrijheid. Ook laat het toneelstuk zien dat sommige mensen er bewust voor kiezen om een verkeerd beeld van anderen te schetsen om daar zelf beter van te worden. Eigenlijk niet anders dan wat we vandaag de dag nog terugzien op bijvoorbeeld social media.