Volg je mbo-opleiding in Papendrecht
Je BBL2-opleiding volgen, kan gewoon in Papendrecht. In september starten er weer mbo-opleidingen: Machine operator houttechniek en Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer. De lessen worden gegeven door docenten van CSG De Lage Waard en het ROC Da Vinci College. Deze twee scholen bieden de mbo-opleidingen in Papendrecht samen aan.
BBL-opleiding:
Leren en werken
Bij een BBL-opleiding werk je vier dagen in de week en verdien je dus salaris. Je gaat één dag per week naar school om de theorie onder de knie te krijgen. De theorie die je op school leert, pas je direct toe in je leerwerkbedrijf. Om een BBL-opleiding te kunnen volgen, heb je een leerwerkbedrijf nodig: een bedrijf waar je werkt tijdens je opleiding. Niet ieder bedrijf mag een BBL-student in dienst nemen en begeleiden. Daar is een keurmerk voor nodig. Je zoekt zelf je leerwerkbedrijf. Uiteraard zetten wij wat bedrijven voor jou op een rijtje.
Hoe ziet jouw schoolplek eruit?
Hier ga je naar school
Je gaat dus één dag per week naar school. Als je kiest voor de opleiding in Papendrecht, volg je je opleiding in het gebouw van CGS De Lage Waard. Misschien vraag je je af hoe dat gebouw er dan precies uitziet. We hebben een virtuele tour voor je gemaakt; daar wandel je online door ons gebouw heen.
Wat kies jij?
De opleidingen
Vanuit Papendrecht worden twee BBL-opleidingen gegeven; beiden op niveau 2.
Wil je meer weten over wat de opleidingen inhouden en wat je ermee kunt nadat je je diploma hebt gehaald? Bekijk deze filmpjes dan even:
Wat houdt de opleiding meubelmaker(scheeps)- interieurbouwer precies in?
Wat doet een meubelmaker(scheeps)- interieurbouwer?
Ben jij handig en houd je van gereedschap? Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer maak je meubels voor winkels, restaurants, kantoren en zelfs voor schepen. Denk aan kasten, tafels, banken en complete keukens.
Je start in de werkplaats, waar je werkt met handgereedschap (zoals een hamer) en machines die jou helpen. Met behulp van een werktekening maak je onderdelen precies op maat. Meestal maak je dingen in een reeks. Je werkt met verschillende materialen zoals hout, plaatmateriaal, kunststof, glas en roestvrij staal. Je leert verschillende technieken: van schaven tot lijmen tot boren.
En het beste deel? Jij hebt altijd werk! Er is namelijk veel vraag naar mensen in de bouw. Werkgevers zoeken naar talent en bedrijven kunnen niet wachten om jou aan boord te hebben!
Als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer werk je zelfstandig, maar er is altijd een ervaren praktijkbegeleider die je begeleid en aan wie jij vragen kan stellen.
Wie ben jij?
Je bent handig en hebt een passie voor werken met hout, gereedschap en machines. Je begrijpt dat precisie van groot belang is, aangezien elk onderdeel exact op maat moet zijn. Nauwkeurigheid en concentratie zijn daarom cruciaal in je werk. Je hebt de vaardigheid om zowel zelfstandig als in een team te werken en je volgt instructies en voorschriften zorgvuldig op. Dit doe je niet alleen om je eigen veiligheid en die van je collega’s te waarborgen, maar ook om kwaliteit te leveren en het milieu te ontzien.
Wat ga je leren?
Je leert hoe je meubels maakt en ontdekt alles over materialen, lijmsoorten, gereedschappen en machines. Daarnaast bedenk en bouw je constructies. Veiligheid staat hierbij altijd voorop!
Vervolg na het eerste jaar
In het eerste jaar start iedereen op hetzelfde niveau. Na dat jaar gaan we samen of je doorgaat naar niveau 2, 3 of 4. Jij hebt de controle!
Wat betekent een bbl-opleiding?
Deze opleiding is anders dan een gewone schoolopleiding. Bij ons werk je vier dagen per week en ga je één ochtend of middag naar school. Tijdens de schoolmomenten krijg je de theorie van een docent die helemaal thuis is in het vak. De praktische vaardigheden leer je op de werkvloer, samen met je leermeester. Dat is waar het echte werk gebeurt!
Welke vakken volg je?
Tijdens de meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer-opleiding leer je door te doen, maar volg je ook beroepsgerichte vakken. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod
- Werken met conventionele machines
- Werken met computergestuurde machines
- Gereedschapskennis
- Materialenkennis
- Constructieleer
- Tekenen
- Bouwtechnische tekeningen lezen
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.
Keuzevakken
Wist je dat je in het mbo zelf bepaalt hoe een stukje van je opleiding eruitziet? We noemen dit keuzedelen. Naast de belangrijke basisvakken en specifieke vakken voor je beroep, mag je ook een aantal vakken kiezen die jij interessant vindt of die passen bij wat je wilt leren.
Bij de meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer-opleiding kun je bijvoorbeeld uit deze keuzedelen kiezen:
- Meer leren over materialen
- 2D/3D tekenen, zodat je ontwerpen kunt maken
- Zelf ontwerpen bedenken
- Duurzaamheid
- Ondernemerschap
Je kunt ook al kiezen voor voorbereiding op een hoger niveau. Op deze manier heb jij de touwtjes in handen over jouw opleiding!
Leeromgeving- en leerbaan
In de bbl-opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer combineer je werken en leren. Je gaat vier dagen per week aan de slag bij een erkend leerbedrijf, één dag per week kom je naar school. Onze lessen vinden plaats op onze locatie in Papendrecht aan de Burgemeester Keijzerweg 5. Hier krijg je les in een kleinschalige en persoonlijke omgeving, samen met medestudenten van de opleidingen hout & meubel en bouw.
Op school leggen we de basis, maar het echte werk gebeurt in de praktijk. Deze bbl-opleiding ( beroepsbegeleidende leerweg), biedt jou de kans om het vak te leren terwijl je echt aan het werk bent. Je werkt vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf, waar je onder begeleiding van een praktijkopleider het vak leert en de juiste beroepshouding ontwikkelt. Het mooie is dat je tijdens dit traject ook een salaris verdient!
Tijdens de opleiding krijg je ondersteuning van een praktijkopleider op je werk. Ook word je begeleid door een docent van het Da Vinci College, die regelmatig je werkplek bezoekt. Samen met de praktijkopleider beoordelen zij jouw vakkennis, vaardigheden en beroepshouding. Met elkaar helpen ze jou om je opleiding succesvol af te ronden mét een diploma.
Begeleiding
Tijdens je opleiding krijg je ondersteuning van een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jullie hebben regelmatig gesprekken over je voortgang, je ontwikkeling in het vakgebied en je persoonlijke groei. Je slb’er is er ook om eventuele vragen of problemen te bespreken. Als je extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege ziekte, beperkingen, of persoonlijke zaken, staan onze begeleiders voor je klaar!
Wat houdt de opleiding machine operator houttechniek precies in?
Wat doet een machine operator houttechniek?
Jij bent handig, precies en hebt een voorliefde voor moderne machines! Als machineoperator houttechniek werk je met houtbewerkingsmachines om onderdelen te maken voor kozijnen, ramen, deuren, vloeren en meer. Dit gebeurt in de werkplaats van je bedrijf. Vaak bedien je computergestuurde machines zoals CNC-machines, maar soms gebruik je handmatige machines zoals zagen en schaafmachines. Je zorgt ervoor dat alle onderdelen exact op maat zijn en je bent verantwoordelijk voor het machineonderhoud. Aangezien je met grote machines werkt, is het strikt volgen van veiligheidsinstructies van groot belang.
In de bouwsector is momenteel een grote vraag naar vakmensen. Werkgevers hebben moeite om geschikt personeel te vinden en deze trend zal naar verwachting de komende jaren aanhouden. Er is een grote behoefte aan nieuwbouw en gepland onderhoud. Bedrijven staan te popelen om jou in dienst te nemen!
Als machineoperator houttechniek werk je zelfstandig, maar er is altijd een ervaren praktijkbegeleider
Wie ben jij?
Je hebt technisch inzicht, bent handig en hebt een scherp oog voor detail. Als machineoperator houttechniek werk je met grote machines en installaties, waarbij precisie en zorgvuldigheid van groot belang zijn. Je bent in staat om snel afwijkingen in het proces op te merken en te corrigeren.
Samenwerken gaat je goed af, maar je kunt ook zelfstandig prima uit de voeten. Door nauwgezet de instructies en procedures te volgen, lever je kwalitatief hoogwaardig werk. Je begrijpt het belang van deze regels en werkt daarom altijd volgens de voorgeschreven richtlijnen.
Het kan voorkomen dat productieprocessen 24/7 doorgaan, inclusief nacht- en weekenddiensten. Als dit voor jou geen probleem is en je bereid bent hard te werken, ben jij de juiste kandidaat!
Wat ga je leren?
In de opleiding machineoperator houttechniek ontdek je verschillende soorten hout en plaatmateriaal. Je leert over hun eigenschappen en hoe je ze bewerkt. Hierbij gebruik je zowel stationaire zaag- en schaafmachines als geavanceerde computergestuurde machines, zoals CNC-machines, waarmee je hout zaagt, schaaft en freest. Daarnaast krijg je inzicht in de mogelijke risico’s van machinewerk en leer je hoe je veilig werkt.
Wat betekent een bbl-opleiding?
Deze opleiding volgt het bbl-leren principe. Dat betekent dat je vier dagen per week praktijkervaring opdoet bij een leerbedrijf. Daarnaast volg je één dag per week lessen op school, waar je voornamelijk theoretische kennis opdoet. Een deskundige docent brengt je de benodigde theoretische kennis bij, terwijl je bij je leerbedrijf samen met een leermeester praktische vaardigheden ontwikkelt.
Welke vakken volg je?
Tijdens de operator houttechniek-opleiding leer je door te doen, maar volg je ook beroepsgerichte vakken. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Werken met conventionele machines
- Werken met computergestuurde machines
- Gereedschapskennis
- Materialenkennis
- Bouwtechnische tekeningen lezen
Verder krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Deze vakken zijn belangrijk voor jouw algemene ontwikkeling en het behalen van je diploma.
Keuzevakken
Wist je dat je bij deze opleiding zelf een deel van je leertraject bepaalt? Naast de essentiële en vakgerichte vakken, biedt het mbo de mogelijkheid om keuzedelen toe te voegen. Deze keuzedelen selecteer je op basis van je opleiding, persoonlijke interesses, hobby’s of toekomstplannen.
In de opleiding machineoperator houttechniek kies je bijvoorbeeld uit:
- Verdere verdieping in tekenen
- Specialisatie in spuitwerk
- Duurzaamheid
- Ondernemerschap
Je hebt ook de optie om te kiezen voor een overstap naar een hoger opleidingsniveau. Zo maak je jouw leertraject helemaal op maat!
Leeromgeving- en leerbaan
In de bbl-opleiding machineoperator houttechniek ga je vier dagen per week aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Eén ochtend of middag per week kom je naar onze dependance in Papendrecht, op de Burgemeester Keijzerweg 5. Deze locatie is speciaal voor studenten die hout & meubel- en bouwopleidingen volgen. Je krijgt les van een vast team docenten, waardoor de sfeer persoonlijk en kleinschalig is.
Op school leggen we de basis, maar het echte werk gebeurt in de praktijk. Als jij wilt leren terwijl je werkt, dan past deze bbl-opleiding perfect bij jou. ‘Bbl’ staat voor beroepsbegeleidende leerweg. In de bbl-opleiding machineoperator houttechniek werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf in de timmerindustrie. Hier leer je door te observeren en zelf actief mee te doen. Dit heb je nodig om het vak onder de knie te krijgen. Het mooie is dat je tijdens dit traject ook een salaris verdient!
Begeleiding krijg je van je praktijkopleider op je leerbedrijf. Daarnaast bezoekt je docent van het Da Vinci College je regelmatig op je werkplek. Samen met de praktijkopleider beoordelen zij je kennis, vaardigheden en professionele houding. Samen zetten ze zich in voor een succesvolle afronding van je opleiding met als ultieme doel: het behalen van je diploma.
Begeleiding
Tijdens je opleiding krijg je ondersteuning van een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Jullie hebben regelmatig gesprekken over je voortgang, je ontwikkeling in het vakgebied en je persoonlijke groei. Je slb’er is er ook om eventuele vragen of problemen te bespreken. Als je extra hulp nodig hebt, bijvoorbeeld vanwege ziekte, beperkingen, of persoonlijke zaken, staan onze begeleiders voor je klaar!
Meer info?
Loop gewoon even binnen!
Onze locatie is dagelijks geopend van 8.15-15.30 uur voor aankomende studenten en hun ouders/verzorgers. Bezoek ons Techniekplein en bekijk waar je les gaat krijgen. Of voer een persoonlijk (loopbaan)gesprek met één van onze vakdocenten. Als je van tevoren even meldt dat je komt, houden we daar rekening mee.
Vraag naar:
m.j.lobbezoo@delagewaard.nl
078-6442020
Kom eens kijken!
De opleiding start rond 26 september 2024. Bij het aanmelden kun jij aangeven op welke datum je graag langs zou komen.
Vervolgens nemen wij contact met je op Tot snel!
ben je eruit?
Meld je aan!
Aanmelden gaat via de website van het Da Vinci College. Klik hieronder naar de juiste opleidingspagina; klik daar op de oranje knop AANMELDEN om je aan te melden voor de opleiding.
Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwerMachineoperator houttechniek